UPVAVUPVAVUPVAV

  • Úvod
  • Aktuálně
  • Doporučujeme
  • Zdraví
  • Historie
  • Média a publikace
  • Breviář
  • Kontakty

Zdraví

One Health
je koncept mezinárodní mezioborové spolupráce pro zdraví člověka, zvířat i životního prostředí.
Portál přináší informace nejen těm, kteří chtějí více vědět, ale i těm, kteří by více vědět měli, aby mohli vykonávat svoje odpovědné funkce.

2019-06-10

Ústav pro výzkum a vzdělávání podporuje snahu o objektivní posouzení rizika, které představují živé i mrtvé netuberkulózní mykobaktérie. Stránka Zdraví má přispět k poznání zdrojů expozice lidí a možností jejího omezení. Popis důsledků civilizačních faktorů pro šíření mykobakterií a jejich spojení s imunologicky ovlivňovanými chronickými zánětlivými a autoimunitními chorobami přináší problémy a proto nepatří k obdivovaným výsledkům českého výzkumu. Problémy je však třeba objektivně posoudit a potom je postupně řešit. Uznání globálního zdravotního rizika, které představují netuberkulózní mykobaktérie ve vzduchu, ve vodě a v některých potravinách vědeckou komisí Evropské unie je předpokladem pro snížení expozice lidí látkami, které se z mykobaktérií uvolňují. O to usilujeme a naše úsilí je možno sledovat na této stránce.

Posílejte nám Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 
Chcete dostávat informaci o nových příspěvcích? Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 
Zašlete odkaz na tuto stránku svým známým
http://upvav.cz/index.php/zdravi


2020-01-07KH NOVÝ PŘÍSPĚVEK

Přání všem:

Ať je rok 2020 z iniciativy České republiky rokem pochopení a začátkem řešení problému, který ohrožuje zdraví lidí na celém světě. Česká republika má možnost uplatnit právo na bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele jako každá členská země Evropské unie. Evropská komise má vědecké orgány pro posouzení globálního rizika, které představují mykobakterie pro veřejné zdraví. Evropský parlament může rozhodnout o opatřeních k snížení tohoto rizika.

Prof. Karel Hruška
Ústav pro výzkum a vzdělávání, Brno

  • Chronická zánětlivá onemocnění (např. Crohnova choroba, roztroušená skleróza, revmatické záněty kloubů, lupénka, astma a další) jsou prokazatelně alespoň u části nemocných vyvolávány spouštěči, které se uvolňují z mykobakterií. Zatím není úplně jisté, zda genetická dispozice je podmínkou uplatnění spouštěčů, ani jaký je mechanismus sensibilizace dětí v prvních týdnech nebo měsících života. Účast mnoha genů je u části nemocných prokázaná, vždy se však předpokládá podíl „dosud neznámého faktoru zevního prostředí“. Řada publikovaných studií chronických zánětů ukazuje, že tímto faktorem mohou být spouštěče z mykobakterií. Pokud se potvrdí, že mezi tyto choroby patří i Alzheimerova choroba a autismus, což zatím není zcela jednoznačné, význam globálního rizika spouštěčů z mykobakterií se podstatně zvýší. Spouštěče se mohou také podílet na snížené plodnosti a vzniku vývojových poruch.
  • Možnou souvislost s Crohnovou chorobou uvádějí publikace ve vědeckých časopisech již více než 100 let. Ostatní chronická zánětlivá a autoimunitní onemocnění jsou s vlivem spouštěčů spojována v publikacích z uplynulých 20 let. Mykobakterie jako prostředník mezi civilizačními faktory a chorobami lidí jsou ukázkovým příkladem spojení poznatků o životním prostředí a chorobách zvířat a lidí (One Health Principle).
  • Jako zdroj spouštěčů má velký význam Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP), vyvolávající paratuberkulózu u zvířat. Nemocné krávy mají MAP v mléce a mase a zaplavují touto mykobakterií životní prostředí i stovky kilometrů daleko od zdroje, protože se šíří vodou v povodích s postiženými chovy. V ústí řek kontaminuje MAP i mořskou vodu. Vysoký výskyt paratuberkulózy souvisí se změnami technologie chovu skotu v posledních 50 letech. V USA jsou paratubekulózou postiženy téměř všechny chovy s počtem 200 a více zvířat. MAP ani jiné netuberkulózní mykobakterie nejsou dosud považovány za zdravotní riziko a ve vodě, ve vzduchu a v potravinách nejsou sledovány. Nebyla zavedena opatření k zabránění šíření paratuberkulózy, a proto je onemocnění již rozšířeno na celém světě nejen u skotu a ovcí a koz, ale i buvolů a velbloudů, spárkaté zvěře a zajíců. Paratuberkulóza je tragický příklad lhostejnosti a neznalosti. OIE (Světová organizace pro zdraví zvířat), WHO (Světová zdravotnická organizace OSN) a FAO (Organizace pro potraviny a zemědělství OSN) měly již dávno navrhnout řešení. Evropská komise nechala problém posoudit vědeckým panelem v roce 2004. Zpráva vychází z výsledků, uveřejněných do roku 2003 a uvádí, že MAP jako zoonózu nebylo v té době možné potvrdit, ale ani vyvrátit, a že po uveřejnění dalších výsledků se bude riziko znovu posuzovat. Přes několik interpelací poslanců Evropského parlamentu a stovky nových publikací však k novému posouzení nedošlo.
  • Po 15 letech se riziko vztahu MAP a Crohnovy choroby rozšířilo na všechny mykobakterie a řadu chronických zánětlivých a autoimunitních chorob, kterými trpí v Evropě a v USA více než 30 milionů lidí. Zvyšování počtu nemocných lidí, kteří trpí chronickými zánětlivými chorobami, zdánlivě bez známé příčiny, časově odpovídá civilizačním faktorům, působícím v oblastech sledování počtu nemocných. Zvýšení expozice lidí netuberkulózními mykobakteriemi souvisí s novými technologiemi v zemědělství, s urbanizací, s globalizací a se změnami životního stylu.
  • Řešení tohoto závažného globálního rizika pro veřejné zdraví vyžaduje podporu představitelů lékařských oborů, kteří význam spouštěčů chronických zánětlivých chorob zatím ignorují. Pro vyvolání jejich zájmu je proto třeba získat informace o závažnosti osídlení vodovodních rozvodů a koncových zařízení (mísící baterie, boilery na teplou vodu, sprchové hlavice, perlátory). Dosud publikované informace nejsou pro poradní orgány ministrů zdravotnictví, zemědělství a Akademie věd České republiky a pro Českou lékařskou společnost J. Ev. Purkyně důvodem pro posouzení rizika pro obyvatele České republiky. O zdrojích a způsobu expozice lidí netuberkulózními mykobakteriemi však nemohou být žádné pohybnosti. Samozřejmě, kdo nečte a nenaslouchá, může zůstat v klidu. Alespoň pokud není postižen stejně, jako miliony obyvatel zemí, které statistiky počtu nemocných uveřejňují.
  • Mykobakterií není možno se zbavit, ale expozici lidí spouštěči je možné omezit. Ve spolupráci s výzkumnými pracovišti a studenty středních, vyšších zdravotnických škol a lékařských fakult připravujeme start-up uskupení pro semikvantitativní průkaz mykobakterií ve vodě, dostupný pro domácnosti, pro poskytovatele hydroterapeutických a wellness služeb, pro řešitele výzkumných projektů a pro výrobce a dodavatele filtračních zařízení.
  • Pokud výsledky potvrdí zdroje rizika v České republice, měly by výbory Poslanecké sněmovny a Senátu ČR pro zdravotnictví, pro životní prostředí a pro zemědělství důrazně požadovat, aby ministři těchto rezortů navrhli posouzení rizika v příslušném orgánu Evropské komise (např. Scientific Committee for Health, Environmental and Emerging Risks). Evropský parlament by potom měl přijmout rozhodnutí o kontrole náhradní dětské výživy a stanovení limitu kontaminace MAP. Vyžaduje to pochopení a společné úsilí lékařů a veřejnosti, politiků i vládní exekutivy. Následovat by měla dlouhodobá informační kampaň, jak lidé mohou snížit expozici netuberkulózními mykobakteriemi z potravin, vody a vzduchu, což by měly podpořit národní vyhlášky o bezpečnosti provozu wellness center, krytých bazénů a hydroterapeutických zařízení.
  • Česká republika má možnost uplatnit právo na bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele jako každá členská země Evropské unie. Evropská komise má vědecké orgány pro posouzení globálního rizika, které představují mykobakterie pro veřejné zdraví. Evropský parlament může rozhodnout o opatřeních k snížení tohoto rizika. Ať je rok 2020 z iniciativy České republiky rokem pochopení a začátkem řešení problému, který ohrožuje zdraví lidí na celém světě. Velkým krokem by bylo uznání rizika, rozhodnutí o nejvyšším přípustném množství mykobakterií v náhradní dětské výživě pro děti do 6 měsíců věku a podpora dlouhodobé informační kampaně, jak se mohou lidé sami chránit před zbytečnou expozicí spouštěči chronických zánětlivých a autoimunitních onemocnění.

 

2019-11-18KH  

Mykobakterie ve vodě

Recenze (KH)
Pathogenic Mycobacteria in Water: A Guide to Public Health Consequences, Monitoring and Management
Edited by S. Pedley, J. Bartram, G. Rees, A. Dufour and J. Cotruvo
World Health Organization (2004) by IWA Publishing, 237 pp

Neprávem opomíjená kniha, vydaná již v roce 2004, kdy netuberkulózní mykobakterie byly považovány jen za příležitostné patogeny, schopné vyvolat zejména u pacientů s oslabenou imunitou tuberkuloidní změny v plicích, na kůži i v různých orgánech. Zkušení autoři upozornili na mnoho schopností mykobakterií, jejichž význam od roku 2005, kdy byla vydána zpráva American Society of Microbiology, až do současnosti významně roste. Vedle schopností mykobakterií jako patogenního mikroorganismu, se uplatňují složky mykobakterií jako spouštěče chronických zánětlivých a autoimunitních chorob, které stále více postihují lidi všech věkových kategorií. Výskytu mykobakterií, jejich vlastnostem, identifikaci ve vodě, ve vzduchu a v potravinách jsou v posledních 15 letech věnovány stovky publikací. Působení mykobakterií na lidi je možno omezit, nikoliv však zcela vyloučit. Odkazy na přehledné články, knihu o ekologii mykobakterií a souvislosti civilizačních faktorů a expozice lidí spouštěči z mykobakterií najdou zájemci na této stránce zcela dole (RECOMMENDED)..

Začínáme postupně upozorňovat na možnosti ochrany před mykobakteriemi a na jejich významné zdroje, vyplývající ze spolehlivých  publikací. Naše informace budou stručné, ale na požádání je rádi rozšíříme. Jejich číslování neznamená žádnou prioritu významu, má pouze usnadnit komunikaci mezi námi a uživateli těchto stránek v případě Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

  1. Spouštěče závažných onemocnění se uvolňují zejména z buněčné stěny mykobakterií. Povařením se mykobakterie sice usmrtí, ale spouštěče se uvolňují z mrtvých buněk. Proto pasterace, povaření, nebo údaj, že ve vodě nebo v mléce je obsaženo jen málo živých mykobakterií, nevypovídá nic o riziku pro spotřebitele.
  2. Mykobakterie snadno přecházejí z vody do aerosolu, protože jsou hydrofobní. Jsou vymršťovány s malými kapičkami vody do vzduchu, ve kterém se udrží i po vyschnutí svého nosiče. Mohou zůstat ve vzduchu i ve spojení s pevnými mikročásticemi polétavého prachu. Do aerosolu se dostanou i z  vody v řece, v plaveckém bazénu, ve vířivce, při hydroterapii, při sprchování nebo při vzduchování akvárií.
  3. Zvlášť silným zdrojem mykobakterií je hnojení polí rozstřikováním tekutých výkalů skotu z chovů s paratuberkulózou.
  4. Rizikové mohou být i časté a dlouhé pobyty na mořském pobřeží při vzniku aerosolu z příbojových vln v blízkosti vyústění řek z povodí s intenzivním chovem skotu nebo ovcí.
  5. Děti do jednoho roku stáří, senioři, lidé s oslabenou nebo z léčebných důvodů potlačovanou imunitou, by se měli vyvarovat delších a pravidelných pobytů ve špatně větraných uzavřených prostorech, v nichž lze předpokládat aerosol s mykobakteriemi.
  6. Velkou péči je třeba věnovat boilerům na teplou vodu, zásobníkům pitné i dešťové vody, výtokovým bateriím, sprchovým hlavicím, zásobníkům vody v kávovarech, zvlhčovačům vzduchu, klimatizacím i venkovním bazénům a okrasným jezírkům a vodotryskům, fontánám a okrasným vodním přepadům. Pravidelně je třeba odstraňovat vznikající biofilmy (slizové povlaky stěn a potrubí. Sprchové hadice a hlavice a perlátory na vodovodních bateriích je vhodné po několika letech vyměnit.


2019-10-05KH
Kdybych byl matka nastávající maminky

Rodiče by měli znát názory svojí dcery, očekávající miminko a včas jí přesvědčit o možných důsledcích špatných rozhodnutí.

Nastávající babička by sama měla mít jasný svůj názor na porod doma, význam kojení, plavání kojenců a batolat v krytém bazénu a očkování. Pokud není o některé otázce jednoznačně přesvědčená, měla by u odborných lékařů hledat argumenty a uplatnit je v přípravě na příchod nového člena rodiny.
Proč je porod doma rizikový:
V případě komplikací, ohrožujících život nebo zdraví dítěte a matky je možné okamžitě provést kvalifikovaný zákrok, vyžadující práci lékaře a vybavení přístroji a léky, zatím co při porodu doma se při rozhodování o přivolání rychlé zdravotnické pomoci a při převozu do nemocnice ztrácí čas.
Proč je náhradní kojenecká výživa dobrým řešením, jen když kojení je z vážných důvodů vyloučeno:
Mateřské mléko nelze plnohodnotně nahradit, protože obsahuje biologicky aktivní a obranné látky, které kojence chrání před některými infekcemi. Náhradní výživa a voda, ve které se sušené mléko rozpouští, naopak může obsahovat biologicky aktivní složky, které mohou ovlivnit vyvíjející se imunologickou ochranu a upravit funkci bílých krvinek tak, že se i po mnoha letech mohou podílet na spuštění některých závažných chronických onemocnění.
Proč je důležité chránit kojence před rizikem, že budou vystaveni vlivu spouštěčů chronických zánětlivých onemocnění
Voda a vzduch v krytých plaveckých zařízeních mohou obsahovat imunomodulátory, které působí po napití vody nebo vdechování kontaminovaného vzduchu. Spouštěče jsou spojovány s postižením atopickými ekzémy a chronickými chorobami, které se mohou projevit i za mnoho let.
Proč je důležité očkování:
Očkování chrání nejen samotné očkované dítě, ale snižuje riziko onemocnění i pro děti dosud neočkované, pro dospělé a seniory s již sníženou obranyschopností. Očkování proti černému kašli se doporučuje ještě před narozením dítěte i rodičům a lidem, kteří budou v častém kontaktu s dítětem. Lze doporučit poradu s dětským lékařem, která další očkování a v jakém věku jsou vhodná, ačkoliv nejsou zařazena do běžného schématu očkování. V zájmu dětí jsou vhodná i některá další očkování a očkování dospělých, např. proti klíšťovému zánětu mozku, pneumokokovým a meningokokovým infekcím a proti chřipce. Je tak možno snížit riziko ohrožení dítěte nejen samotným onemocněním, ale těžkými následky případného onemocnění rodičů.

Podrobnější informace k těmto doporučením a doporučenou literaturu najdete na této stránce.

2019-10-05KH
Alzheimerova choroba a symbiotická mikrobiota: perspektiva evoluční medicíny (recenze KH)

M Fox, DA Knorr, KM Haptonstall
Alzheimer’s disease and symbiotic microbiota: an evolutionary medicine perspective
Ann. N.Y. Acad. Sci. 2019, 1–22

Evoluční medicína je multidisciplinární disciplína, která aplikuje principy evoluční biologie na studium lidského zdraví a nemocí. Tento přístup spojuje evoluci lidstva se změnami prostředí a životního stylu, které ovlivnily snížení počtu nebo ztrátu některých mikroorganismů a přijetí nových mikroorganismů zapojených do etiologie chronických zánětů. Chronický zánět a poškození imunoregulačního systému funkce předcházejí kognitivní pokles o desetiletí, což naznačuje, že imunodysregulace může být prvotním znakem rozvoje Alzheimerovy choroby. Poruchy mikrobiální rovnováhy ve střevech jsou spojovány se stárnutím, zánětlivými chorobami, neurodegenerativními poruchami a propustností střevního epithelu. Mikroby, žijící ve střevě, vytvářejí molekuly, které mohou ovlivnit patologické procesy, podporovat rozvoj chronických zánětů a imunopatogenesu Alzheimerovy choroby. Pokud ekosystém střeva není v rovnováze, mohou být ovlivněny T buňky. Dysbiotické střevo působí na hostitelské T buňky, způsobuje přehnané zánětlivé reakce a potenciálně chronický zánět. Po krátkodobém zánětu se biologická rovnováha může obnovit, chronický zánět však může poškodit hostitelské buňky a tkáně a vyvolat zvýšenou propustnost epitelu. Mikroby se tak mohou podílet na zvýšeném riziku výskytu Alzheimerovy choroby. V rozsáhlém přehledu autoři sledují postupné změny působení mikroorganismů na člověka během 15 000 let změn a sledují vliv zemědělské a průmyslové revoluce. Ztráta biodiversity nebo vysoké počty patogenních mikroorganismů v gastrointestinálním traktu lidí jsou spojovány se stárnutím, zánětlivými chorobami a neurodegenerativními procesy. Tak mohou přispívat i k výskytu Alzheimerovy choroby.


Celý článek i odkazy na práce, které autoři citují, najdete zde



2019-09-24KH
Pokusy, které nebyly plánovány (2)
 

Island: Od dovozu 20 ovcí z Německa na Island v roce 1933 k paratuberkulóze ovcí a skotu a ke Crohnově chorobě lidí 
Rozšíření paratuberkulózy na Islandu je výborně doloženo. Ostrov byl před 2. světovou válkou a během ní dobře izolovaným biotopem. V roce 1933 bylo na Island z Německa dovezeno 20 ovcí, které nikdy neonemocněly klinickou paratuberkulózou a přesto jsou považovány za zdroj nákazy, která před tímto dovozem nebyla u ovcí a skotu na Islandu známá. Dovezené ovce byly umístěny na 14 farem. Na pěti z těchto farem byla do roku 1938 zjištěna klinická paratuberkulóza u jiných ovcí než dovezených v roce 1933. Do roku 1945 byla paratuberkulóza zjištěna u krav ve stejných hospodářstvích. Whittington et al.(2001) potvrdili kultivací a molekulárně biologickými metodami původce paratuberkulózy na Islandu jako ovčí kmen. Paratuberkulóza se šířila dál. V roce 1950 již bylo postiženo 30% stád a byly zaznamenány velké ekonomické ztráty. Od padesátých let je zaznamenáno zvýšení výskytu Crohnovy choroby:

1950-1959              0,40 na 100 000 obyvatel
1960-1969              0,45
1970-1979              0,90
1980-1989              3,10
1990-1994              5,60

K zvýšenému výskytu Crohnovy choroby ve 2. polovině 20. století samozřejmě mohly přispět i jiné zdroje netuberkulózních mykobakterií, protože izolace ostrova od globálního obchodu již byla jistě prolomena. Autoři studií poukazují na výrazné postižení mladých lidí, což může souviset se sensibilizací dětí spouštěči chronických zánětlivých chorob. Pravděpodobně by to potvrdilo dohledání údajů o dovozu mléka pro náhradní kojeneckou výživu a údaje o incidenci juvenilní cukrovky 1. typu.

Česká republika, o 60 let později
Před rokem 1990 se v Československu paratuberkulóza skotu prakticky nevyskytovala. Pro náhradní kojeneckou výživu byl vyráběn Sunar z mléka krav z českých farem, dovozy živých zvířat a potravin ze západní Evropy byly mizivé. Pád Želené opony v roce 1989 otevřel hranice. Do země bylo dovezeno asi 30 000 březích jalovic z chovů, postižených paratuberkulózou, licence na výrobu Sunaru byla prodána do zahraničí a v krátké době se na trhu objevilo téměř 30 druhů náhradní dětské výživy, vyráběné v zemích, ve kterých byla paratuberkulóza krav běžným onemocněním. Pole údajů Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku České republiky se počty dispezarizovaných pacientů s Crohnovou chorobou zvýšily mezi rokem 1995 a 2013 zejména u dětí do 14 let a u seniorů (65+) a s cukrovkou 1. typu u dětí do 14 let. Jedinými novými faktory, které mohly v České republice od začátku 90. let dopadnout na celou populaci nekojených dětí je M. avium subsp. paratuberculosis. Na všechny děti, které se s rodiči přestěhovaly z venkova do měst, mohly působit netuberkulózní mykobakterie z vody. U seniorů s Crohnovou chorobou (od roku 1995 do 2013 index zvýšení 12) se může podílet na vzniku onemocnění snížená obranyschopnost, prodlužování věku a zvýšená expozice, související s výskytem netuberkulózních mykobakterií v důsledku civilizačních změn (Hruska a Cepica 2018).

Informace v tomto příspěvku, jsou citovány v článku, kde najdete i grafy výskytu Crohnovy choroby a cukrovky 1. typu
Crohn's disease and related inflammatory diseases: from many single hypotheses to one "superhypothesis"

2019-09-12 KH
Pokusy, které nebyly plánovány

Plaváním ke Crohnově chorobě
V roce 1980 ukončilo studium na Mankato West High School v USA 285 absolventů. Sedm z nich onemocnělo Crohnovou chorobou. Všichni chodili plavat do blízkých jezer, které jsou v povodí s pastvinami. Voda byla silně kontaminovaná E. coli, indikátorem kontaminace výkaly (Van Kruiningen a Freda 2001). Kontaminace vody mykobakteriemi paratuberkulózy sice nebyla autory sledovaná, ale Pedley aspol. (2004) jí považují za velmi pravděpodobnou. Autoři nesledovali u této skupiny absolventů jiná chronická onemocnění.

Místní vodovod pravděpodobnou příčinou Crohnovy choroby
Jiný případ mimořádně vysokého výskytu Crohnovy choroby uvádějí Allan a spol. (1986). Ve vesnici v Anglii v kotlině, obklopené pastvinami pro skot se zřejmou klinickou paratuberkulózou, onemocnělo v letech 1960 až 1983 dvanáct z 2000 obyvatel Crohnovou chorobou. Vesnice využívala vodu z místních pramenů.

Spouštěče chronických zánětlivých onemocnění se šíří vzduchem
Pickup a spol. (2005) prokázali, že mykobaktérie, vylučované výkaly nemocných krav, mohou být přítomny ve vysokých koncentracích v říční vodě. Data uvedená v tomto článku ukazují na vyšší výskyt Crohnovy choroby v okresech, sousedících s řekami, odvádějícími vodu z pastvin na náhorních planinách. Řeka Taff v Jižním Walesu (64 km) protéká před svým ústím do moře městem Cardiff, ve kterém epidemiologický průzkum prokázal vysoce významný nárůst Crohnovy choroby. Výskyt choroby souvisel s topografickým reliefem krajiny a s převládajícím směrem větrů. V říční vodě, odebírané po dobu jednoho roku, byla DNA mykobakterií paratuberkulózy zjištěna v 32% vzorků, ve 12 vzorcích byly mykobakterie prokázány kultivací. Mechanismus, jak se mykobakterie dostanou do vzduchu, je docela jednoduchý (Blanchard a Syzdek 1970). Drobné vzduchové bublinky stoupají k povrchu a sbírají hydrofobní mykobakterie jako výtah cestující. Hydrofobní bakterie dávají přednost rozhraní vzduch-voda, proto když se dostanou do kontaktu s bublinkou, ulpí na jejím povrchu a s ní stoupají k hladině. Mikroskopické bubliny, nesou až 10 000 krát více bakterií, než je jejich koncentrace ve vodě. Povrchovým napětím na hladině jsou bublinky vymrštěny do vzduchu a i s bakteriemi se stávají součástí aerosolu. Bylo to ověřeno jednoduchým pokusem. Na Petriho misce s pevnou půdou, umístěné 10 cm nad hladinou vody, kontaminované mykobakteriemi po dobu 60 minut, vyrostou kolonie mykobakterií. Pouhým okem můžete pozorovat vymršťování bublin i ve sklenici sodovky. Aerosolizace mykobaktérií je podporována provzdušňováním kontaminované vody třeba ve vířivkách, v říčních peřejích nebo v mořském příboji poblíž ústí kontaminovaných řek. Mykobakterie mohou ulpět na mikročásticích polétavého prachu. Přežívají vyschnutí, ale jako zdroj spouštěčů jsou nebezpečné i po svojí smrti.

Odkazy najdete v publikacích Pedley a spol. (2004), Hruska a Pavlík (2014), Hruska a Cepica (2018).



2019-08-02 KH 
Soukromé bazény

Příznivé ceny a lákavé nabídky dodavatelů vedou mnoho rodin k rozhodnutí pořídit si bazén. Vlastní bazén u rodinného domu umožňuje osvěžení v letních tropických dnech, zvyšuje soudržnost rodiny a přátel, příznivě ovlivňuje vztah dětí k plavání a sportování. Plavání má výborný vliv na tělesnou kondici a zdraví, pokud se systematicky a rozumně zvyšuje fyzická zátěž. Bazén může být dobrou motivací k otužování. Provoz bazénu však přináší i povinnost pečovat o jeho stav a se zvyšujícím se nedostatkem pitné vody i starost, jak se vyrovnat se zvyšujícími se náklady na provoz a s trvalými i dočasnými vyhláškami, které omezují spotřebu vody. Nutná úsporná opatření by však neměla zvyšovat riziko vliv mykobaktérií na vznik chronických onemocnění. Na této web stránce nechceme vyvolávat obavy z možného ohrožení, ale nabízíme informace, které toto ohrožení mohou snížit nebo zvýšit:

  • Doporučenými postupy čištění bazénu je možné udržet čistotu vody a snížit náklady na její částečnou nebo úplnou výměnu.
  • Mykobakterie jsou v každé povrchové vodě a mohou být i v pitné vodě. V bazénech jsou příznivé podmínky pro množení mykobakterií, takže jejich počet závisí na době od naplnění bazénu, na rozsahu doplňování, na intervalech úplné výměny vody a na pečlivém vyčištění bazénu po každém vypuštění.
  • Desinfekcí se snižuje počet většiny běžných bakterií. Mykobakterie však jsou proti desinfekčním prostředkům hodně odolné.
  • Mykobakterie jsou zdrojem spouštěčů chronických onemocnění, i když se desinfekcí sníží jejich schopnost rozmnožování nebo jsou zcela usmrceny.
  • Důležité je odstranění biofilmu ze stěn a dna bazénu, nejlépe horkou tlakovou vodou a důkladné vypláchnutí bazénu.
  • Polykání vody z bazénu není největším zdrojem expozice. Děti, které se učí plavat nebo již jako nebojácní plavci v bazénu skotačí, se napijí častěji. Není třeba jim kazit radost z pohybu ve vodě, ale pokud jsou již schopny pochopit pravidla ochrany svého zdraví, upozornění je na místě.
  • Mykobakterie mají hydrofobní buněčnou stěnu, proto se různými způsoby snadno dostávají do vzduchu. Počet mykobakterií ve vzduchu zvyšuje provzdušňování, skákání do vody, cákání, stříkání vodními hračkami apod. Uplatňuje se i schopnost mykobakterií se nechat „vystřelit“ s bublinkami vzduchu i z klidné vody.
  • Při plavání lze předpokládat více mykobakterií ve vzduchu nad hladinou, který plavec při plavání na delší vzdálenosti může vdechovat dlouhou dobu.
  • Počet mykobakterií se zvyšuje v přihřívané vodě a ve vzduchu v zastřešených bazénech, které je před použitím vhodné intenzivně vyvětrat stažením střechy alespoň na několik minut. Střecha by měla být zatažena, jen když bazén není používán.
  • Při trvalém zastřešení nebo u vnitřních bazénů je třeba zajistit větrání a přívod čerstvého vzduchu v době jejich používání.

2019-08-02 KH
Doporučení výrobcům a uživatelům ventilátorů, využívajících vodu k ochlazování vzduchu

U každého typu ventilátoru, založeného na odpařování vody a u každého zvlhčovače vzduchu je důležitá možnost dokonalého vymytí nádoby na vodu. Proto musí být nádoba vyjímatelná nebo přístupná důkladnému umytí. To u jinak šikovného zařízení Rovus Arctic Air Ultra 3in1 není možné. Stačilo by, aby víko nad nádržkou nebylo vlepeno napevno, ale celé jen vloženo, aby mohlo být před umytím sejmuto a byl přístup k celé nevyjímatelné nádržce.

Alespoň v českém popisu na internetu by mělo být doporučení nádobku čistit při každém proplachování nebo výměně filtru. Na stěnách by neměl zůstat biofilm. Pokud je nádobka přístupná jen částečně otvorem pro dolévání vody, je možné jí po vyjmutí filtru naplnit na maximum čistou vodou a vložit do ní tabletu Corega na zubní protézy (1 tableta na 1 litr vody). Po 10 minutách čistící roztok vylít, nádobku několikrát vypláchnout čistou vodou a její stěny důkladně otřít a vysušit. V obdobích, kdy se potřeba ochlazování nepředpokládá, by mělo být zařízení používáno s vyjmutým filtrem a s prázdnou nádobkou na vodu. Uživatelům je třeba doporučit, aby zvlhčovače vzduchu zapínali jen po dobu, kdy chlazení využívají. U části uživatelů by se časté používání zvlhčovače vzduchu s nedostatečnou péčí o filtr a čistotu nádobky mohlo podílet na vzniku závažných onemocnění.

Doporučení návštěvníkům našich stránek, uživatelům zvlhčovačů vzduchu

  • Ve vodě mohou být spouštěče některých onemocnění, které se snadno dostávají do aerosolu.
  • S aerosolem ze zvlhčovačů vzduchu, stejně jako s aerosolem, vznikajícím při sprchování nebo používání vířivek, při používání napařovačů, inhalátorů a při vytváření mlžných stěn v otevřeném prostoru, mohou být vdechovány produkty rozpadu bakterií, které působí jako spouštěče.
  • Proto zapínejte zvlhčovače vzduchu jen po dobu, kdy jejich funkci potřebujete.
  • Pokud není spotřeba vody pro ochlazování nebo přípravu páry velká, použijte raději destilovanou vodu. 
  • Filtr proplachujte a usušte po 4 týdnech provozu.
  • Některé filtry je možno umýt a usušit v myčce na nádobí.

2019-06-14
Neurodegenerativní choroby mohou být vyvolány bakteriálními infekcemi

Recenze (KH)
Patrick KL, Bell SL, Weindel CG and Watson RO (2019)
Exploring the “Multiple-Hit Hypothesis” of Neurodegenerative Disease: Bacterial Infection Comes Up to Bat
Front. Cell. Infect. Microbiol. 9:138. doi: 10.3389/fcimb.2019.00138

Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza vznikají kombinací genetických disposic a působení faktorů zevního prostředí. Patrick a spol. uveřejnili v květnu 2019 přehledný článek, který uvádí souvislosti mezi bakteriálními infekcemi, poruchami imunity a poruchami nervové soustavy. Z bakterií, které se mohou podílet na spouštění neurodegenerativních chorob, uvádějí Helicobacter pylori (žaludeční vředy), Bordetella pertussis (černý kašel), Chlamidia pneumoniae (akutní záněty plic a dýchacích cest), Borelia burgdorferi (Lymeská borelióza) a bakterie, způsobující záněty dásní. Velkou pozornost věnují tuberkulóze a malomocenství, protože souvislost mykobakterií s Parkinsonovou chorobou byla prokázána zvýšením rizika vzniku tohoto onemocnění u pacientů, trpících tuberkulózou. Literatura a proto i tento přehled se dosud dostatečně nevěnují riziku, které znamenají netuberkulózní mykobakterie pro spouštění imunitně řízených chronických zánětlivých onemocnění. Netuberkulózními mykobakteriemi a imunomodulátory jejich rozpadových produktů je přitom v různém rozsahu exponován téměř každý člověk, aniž by to vůbec věděl.


2019-06-11 (KH)
S mykobakteriemi je možno se setkat všude

Nálezy mykobakterií v půdě, v některých potravinách, ve vodě v řekách, v kravském hnoji a v kejdě nejsou překvapivé. Jen málo lidí by však mykobakterie očekávalo v pitné vodě z komunálních rozvodů, v lahvích minerální a balené vody, v desinfekčních lázních pro uchovávání katétrů a lékařských nástrojů, nebo v kapalinách, používaných pro chlazení při obrábění kovů. A přece tam jsou a mohou vyvolávat problémy.

Mykobakterií se lidstvo nikdy nezbaví. Důležité je množství mykobakterií, které se dostanou do organismu s vodou, s potravou nebo vdechnutím. Důsledky ovlivňuje zdravotní stav, genetická disposice a stáří příjemce a doba, po kterou je člověk velkým množstvím mykobakterií exponován. Důležitým předpokladem aktivní ochrany je znalost informací o riziku, které mykobakterie představují a aktivní snaha toto riziko omezit. V mléce a ve vodě může být až 10 000 mykobakterií v gramu nebo mililitru. Jeden kontaminovaný steak za týden má na dospělého zdravého člověka jistě menší vliv, než jedna krabice sušeného mléka s osmi miliony mykobakterií na novorozené dítě, které je odkázáno na náhradní výživu třeba i po dobu několika měsíců. Kontaminovaná totiž mohou být i další balení dětské výživy a voda, která je používaná k přípravě mléka. Zátěž dítěte imunomodulátory z mykobakterií tak může být ohromná a může trvat týdny a měsíce. Proto je třeba považovat mykobakterie za rizikový faktor a měla by být zavedena povinnost jejich kontroly alespoň v dětské výživě. Obhájci spolehlivosti pasterace a povaření by se měli přestat přít o to, zda paratuberkulóza je nebo není chorobou, přenosnou ze zvířete na člověka. Musí počítat s tím, že i když mykobakterie nejsou schopny se po pasteraci nebo tepelné úpravě množit, mohou na člověka působit jako velmi účinné spouštěče mnoha onemocnění, která se u zvířat ani nevyskytují. Složky buněčné stěny mykobakterií se mohou považovat za látky, podobné alergenům nebo toxinům s dlouhodobým účinkem a s dlouhou dobou mezi první expozicí a klinickými projevy onemocnění.


2019-06-10 KH
Netuberkulózní mykobakterie jako globální riziko pro veřejné zdraví
http://centaur.vri.cz/docs/2019/NTM_GLOBALNI RIZIKO.pdf

Non-tuberculous bacteria as a global risk to public health
http://centaur.vri.cz/docs/2019/NTM_GLOBAL_RISK.pdf

Dvě stránky textu shrnují souvislost civilizačních faktorů a řady „civilizačních“ chorob, zčásti nepochybně zprostředkovanou mykobakteriemi. Není třeba se děsit. Pokud lékařské vědy budou nadále těchto 928 slov ignorovat, nepřijde tsunami a nezahubí nevinné, jen se počty nemocných cukrovkou 1. typu, Crohnovou chorobou, roztroušenou sklerózou, astmatem, nebo počty novorozenců s vrozenými vadami budou asi nadále zvyšovat a jejich léčení zatěžovat rozpočty. Výzkum, který již desítky let řeší, jestli je paratuberkulóza infekčním onemocněním, přenosným na lidi, bude dál čerpat finanční prostředky, které by měly být využity pro studium mechanismu působení spouštěčů chronických zánětlivých chorob a hledání možností jejich ovlivnění.

The association of nontuberculous mycobacteria with immune-mediated chronic inflammatory and autoimmune diseases: a call for action
http://centaur.vri.cz/docs/2019/HRUSKA_CEPICA.pdf

RECOMMENDEDRECOMMENDED READING

Hruska K, Cepica A (2018)
Non-tuberculous bacteria as a global risk to public health
http://centaur.vri.cz/docs/2019/NTM_GLOBAL_RISK_190721.pdf

Hruska K, Cepica A (2018)
The association of nontuberculous mycobacteria with immune-mediated chronic inflammatory and autoimmune diseases: a call for action
http://centaur.vri.cz/docs/2019/HRUSKA_CEPICA.pdf

Přehledný článek uvádí 288 citací. Je určen pro každého, kdo pochybuje o účasti spouštěčů na vzniku chronických zánětlivých onemocnění. Důležité údaje jsou přehledně uvedeny v 10 boxech. Stačí si prohlédnout alespoň Box 1. Spouštěče působí většinou až po dlouhé době, často až po mnoha letech. Mohou se však projevit i rychle a způsobit smrt během několika dnů nebo mohou svůj vliv předvést po několika měsících těhotenství. Na 3. řádku 1. strany najdete dva odkazy na práce, které znamenají vážné varování.

Článek je uveden dvěma citáty:

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as selfevident. Arthur Schopanhauer (1788-1860)

Don’t just publish your research—publicize it. Scientists simply can’t be silent, or else science truly will be silenced. Christopher Coons, a United States senator from Delaware (Science 2017, Vol 357 Issue 6350, p. 4321)

Hruska K, Pavlik I (2014)
Crohn's disease and related inflammatory diseases: from many single hypotheses to one "superhypothesis"
Veterinarni Medicina 59, 583-630
h
ttp://vri.cz/docs/vetmed/59-12-583.pdf

Hruska K, Kaevska M (2012)
Mycobacteria in water, soil, plants and air: a review
Veterinarni Medicina 57, 623-679
http://vri.cz/docs/vetmed/57-12-623.pdf

Hruska K, Slana I, Kralik P, Pavlik I (2011)
Mycobacterium avium subsp paratuberculosis in powdered infant milk: F57 competitive real time PCR
Veterinarni Medicina 2011 (56), 226-230
http://vri.cz/docs/vetmed/56-5-226.pdf

Kazda J, Pavlik I, Falkinham JO, Hruska K (2009)
The Ecology of Mycobacteria: Impact on Animal’s and Human’s Health 
Springer Verlag, Dordrecht, Heidelberg, London, New York. 520 pp.

ttp://link.springer.com/book/10.1007%2F978-1-4020-9413-2

Hruska K, Bartos M, Kralik P, Pavlik I (2005)
Mycobacterium avium subsp paratuberculosis in powdered infant milk: paratuberculosis in cattle - the public health problem to be solved
Veterinarni Medicina 50, 327-335

http://www.vri.cz/docs/vetmed/50-8-327.pdf

Nacy C, Buckley M (2008)
Mycobacterium avium paratuberculosis: Infrequent Human Pathogen or Public Health Threat?
A Report from The American Academy of Microbiology, 37 pp.

http://centaur.vri.cz/docs/2018/Nacy.pdf

Carbone KM, Luftig RB, Buckley MR (2004)
Microbial triggers of chronic human illness
A Report from The American Academy of Microbiology, 14 pp.
http://centaur.vri.cz/docs/2018/Carbone.pdf

Eds.: S. Pedley, J. Bartram, G. Rees, A. Duour, J.A.Cotruvo (2004)
Pathogenic mycobacteria in water, A guide to public health consequences, monitoring and management
World Health Organization with IWA Publishing, 227 pp.
http://centaur.vri.cz/docs/2018/Pedley.pdf

DOPORUČUJEME

Hruska K, Cepica A (2018)
Netuberkulózní mykobakterie jako globální riziko pro veřejné zdraví
http://centaur.vri.cz/docs/2019/NTM_GLOBALNI RIZIKO.pdf

Hruška K, Kabourková M (2018)
Zdravotní rizika zemědělské revoluce
Neviditelný pes, internetový deník
Část první, 3. 7. 2018
http://neviditelnypes.lidovky.cz/veda-zdravotni-rizika-zemedelske-revoluce-1-fev-/p_veda.aspx?c=A180701_215851_p_veda_wag
Část druhá
, 4. 7. 2018
http://neviditelnypes.lidovky.cz/veda-zdravotni-rizika-zemedelske-revoluce-2-fes-/p_veda.aspx?c=A180701_220349_p_veda_wag

Hruška K (2016)
Mykobakterie: Jak škodí a jak se před nimi chránit
ISBN 978-80-260-9679-5 2016, Hruska Publishing Brno, 62 pp. Bookseller Nova Forma
https://www.stahuj-knihy.cz/stahujknihy/eshop/20-1-RUZNE/-4-/5/1006-hruska-karel-mykobakterie-jak-skodi-a-jak-se-pred-nimi-chranit



 

 

COPYRIGHT© 2018 Ústav pro výzkum a vzdělávání z.ú.

Search

  • Úvod
  • Aktuálně
  • Doporučujeme
  • Zdraví
  • Historie
  • Média a publikace
  • Breviář
  • Kontakty